Com ja sabeu, el tir amb arc no és res nou. De fet és una de les activitats més antigues de la humanitat que primer va servir per caçar i posteriorment, per a la guerra, fins que l’evolució de la tecnologia el va acabar relegant al paper esportiu i lúdic que té ara.

Un dels principals avantatges del tir amb arc és que la seva àmplia varietat d’arcs, estils i potències que permet a qualsevol persona poder-lo practicar en funció de les seves condicions físiques i gustos personals.

Però d’arcs i maneres de tirar, n’hi ha moltes. Principalment en trobareu 5 varietats:

·        Longbow

·        Tradicional

·        Nu

·        Olímpic

·        De politges

 

Longbow

Aquest és un arc de fusta, d’una sola peça, d’origen anglès (com l’arc d’en Robin Hood, vaja), i com el seu nom indica, en anglès longbow vol dir “arc llarg”, i és així. La seva longitud pot anar dels 120 a 210 cm d’allargada, perquè la seva mida s’ha d’adaptar a l’alçada de la persona que l’ha d’utilitzar. Acostuma a fer servir fletxes de fusta, i és molt apreciat pels amants de les “coses autèntiques”.

 

Arc Tradicional

Aquest arc és més petit que l’anterior i també acostuma a ser de fusta. Però més petit no vol dir menys potent. Pot ser d’una peça o desmuntable i és un tipus d’arc que no fa servir cap suport d’ajuda. També pot fer servir fletxes de fusta, tot i que molta gent ja fa servir fletxes sintètiques (alumini, carboni, alumini i carboni, etc.).

Arc Nu

Estructuralment és molt semblant a l’anterior, però aquí ja apareixen materials molt més moderns i algun petit suport que ajuda a millorar l’efectivitat del tir. El cos de l’arc acostuma a ser d’alumini o altres materials i està preparat per posar-hi accessoris com el reposafletxes, el button o pesos per evitar el retorn. Les pales també acostumen a ser sintètiques i utilitzen diverses combinacions de materials per aconseguir un millor rendiment.

Amb aquests arcs, hi ha dues maneres de tirar: l’estil instintiu, que com bé indica el seu nom, es tracta de carregar i sense preocupar-se d’apuntar amb molta precisió, tirar; o l’string walking que consisteix en variar la posició de la mà que agafa la corda (més amunt o avall en funció de la distància a la que es vol llençar) i utilitza la punta de la fletxa com a punt de mira per apuntar.

Arc Olímpic

L’estructura bàsica és la mateixa que la de l’arc nu, però aquí ja s’introdueixen alguns complements que ajuden a l’arquer a aconseguir una tirada més precisa, com son l’estabilitzador (unes barres que sobresurten ostentosament del cos de l’arc que serveixen per absorbir vibracions i ajuden a equilibrar l’arc), el visor o punt de mira, que permeten a l’arquer a apuntar amb molta més precisió. És un arc indicat per a persones que els agrada treballar la tècnica i la precisió.

Arc de politges

Tu saps com és un arc, allò d’un pal de fusta corbat, tensat per una corda? Doncs oblida-te’n. L’arc de politges, és completament diferent. Fet de materials sintètics, es va inventar als Estats Units a la dècada dels 60 dels segle passat, i es va pensar principalment per a la caça esportiva, tot i que posteriorment va saltar als camps de tir. Està pensat per donar les màximes facilitats a l’arquer, pensat per tirar amb la màxima potència reduint l’esforç i amb suports com l’estabilitzador i un visor d’augments que fa de “mira telescòpica”. Moltes persones el coneixen com el franctirador dels arcs. És un arc indicat pels qui els agrada donar al blanc el 99% de les vegades, de l’altre 1 % en pot dependre la teva posició al podi.

 

Una altra cosa que heu de saber és que el tir amb arc es pot practicar tot l’any. A banda de tirar en un camp de tir a l’aire lliure, també es pot practicar en sala, a cobert, cosa que va molt bé els mesos d’hivern o quan plou o, si t’agrada més moure’t per la natura, pots practicar el tir en circuits de bosc 2D tirant a dianes de paper, o en circuits 3D, on es tira a figures d’animals sintètiques. Recordeu, que la pràctica del tir amb arc només es pot fer en instal·lacions autoritzades.

 

Si us animeu a provar el tir amb arc, contacteu amb nosaltres i demaneu una prova gratuïta.