Skip to main content

Què és el tir amb arc?

Com ja sabeu, el tir amb arc no és res nou. De fet és una de les activitats més antigues de la humanitat que primer va servir per caçar i posteriorment, per a la guerra, fins que l’evolució de la tecnologia el va acabar relegant al paper esportiu i lúdic que té ara.

Un dels principals avantatges del tir amb arc és que la seva àmplia varietat d’arcs, modalitats d’estils i potències que permet a qualsevol persona, sense importar edat o gènere, poder-lo practicar en funció de les seves condicions físiques i gustos personals.

Modalitats de tir

D’arcs i maneres de tirar, n’hi ha moltes. Principalment en trobareu 5 modalitats:

1. Longbow

Aquest és un arc de fusta, d’una sola peça, d’origen anglès (com l’arc d’en Robin Hood, vaja), i com el seu nom indica, en anglès longbow vol dir “arc llarg”, i és així. La seva longitud pot anar dels 120 a 210 cm d’allargada, perquè la seva mida s’ha d’adaptar a l’alçada de la persona que l’ha d’utilitzar. Acostuma a fer servir fletxes de fusta, i és molt apreciat pels amants de les “coses autèntiques”.

2. Arc Tradicional

Aquest arc és més petit que l’anterior i també acostuma a ser de fusta. Però més petit no vol dir menys potent. Pot ser d’una peça o desmuntable i és un tipus d’arc que no fa servir cap suport d’ajuda. També pot fer servir fletxes de fusta, tot i que molta gent ja fa servir fletxes sintètiques (alumini, carboni, alumini i carboni, etc.).

3. Arc Nu

Estructuralment és molt semblant a l’anterior, però aquí ja apareixen materials molt més moderns i algun petit suport que ajuda a millorar l’efectivitat del tir. El cos de l’arc acostuma a ser d’alumini o altres materials i està preparat per posar-hi accessoris com el reposafletxes, el button o pesos per evitar el retorn. Les pales també acostumen a ser sintètiques i utilitzen diverses combinacions de materials per aconseguir un millor rendiment.

Amb aquests arcs, hi ha dues maneres de tirar: l’estil instintiu, que com bé indica el seu nom, es tracta de carregar i sense preocupar-se d’apuntar amb molta precisió, tirar; o l’string walking que consisteix en variar la posició de la mà que agafa la corda (més amunt o avall en funció de la distància a la que es vol llençar) i utilitza la punta de la fletxa com a punt de mira per apuntar.

4. Arc Olímpic

L’estructura bàsica és la mateixa que la de l’arc nu, però aquí ja s’introdueixen alguns complements que ajuden a l’arquer a aconseguir una tirada més precisa, com son l’estabilitzador (unes barres que sobresurten ostentosament del cos de l’arc que serveixen per absorbir vibracions i ajuden a equilibrar l’arc), el visor o punt de mira, que permeten a l’arquer a apuntar amb molta més precisió. És un arc indicat per a persones que els agrada treballar la tècnica i la precisió.

5. Arc de politges

Tu saps com és un arc, allò d’un pal de fusta corbat, tensat per una corda? Doncs oblida-te’n. L’arc de politges, és completament diferent. Fet de materials sintètics, es va inventar als Estats Units a la dècada dels 60 dels segle passat, i es va pensar principalment per a la caça esportiva, tot i que posteriorment va saltar als camps de tir. Està pensat per donar les màximes facilitats a l’arquer, pensat per tirar amb la màxima potència reduint l’esforç i amb suports com l’estabilitzador i un visor d’augments que fa de “mira telescòpica”. Moltes persones el coneixen com el franctirador dels arcs. És un arc indicat pels qui els agrada donar al blanc el 99% de les vegades, de l’altre 1 % en pot dependre la teva posició al podi.

Practica’l com més t’agradi

Una altra cosa que heu de saber és que el tir amb arc es pot practicar tot l’any. A banda de tirar en un camp de tir a l’aire lliure, també es pot practicar en sala, a cobert, cosa que va molt bé els mesos d’hivern o quan plou o, si t’agrada més moure’t per la natura, pots practicar el tir en circuits de bosc 2D tirant a dianes de paper, o en circuits 3D, on es tira a figures d’animals sintètiques. Recordeu, que la pràctica del tir amb arc només es pot fer en instal·lacions autoritzades.